Ting å huske på når du planlegger bryllupet

 

Forbered fotovennlige kulisser.

Deres valg av kulisser når det gjelder både forberedelse, vielse og fest har selvsagt mye å si for hvor vellykkede bildene blir.

 

Valg av rom under forberedelsene:

Arealrike rom med god tilgang på naturlig lys gir gode muligheter for å skape flotte, stemningsfulle bilder. Store vinduer er å foretrekke, da det gjør det lettere å ta teknisk gode bilder. Husk å holde det ryddig.

 

NB! Mange frisørsalonger er trange og sterile, med plakater og utstyr som kan tilføye uønsket ”rot” i bildene. Et hotellrom eller ditt eget hjem, der du har ryddet og fikset før fotografen kommer, fungerer ofte bra.

 

Fotovennlige vielses- og selskapslokaler:

 I kirka;

 • Er det blomsterpiker eller lignende som går opp kirkegulvet før bruden, så vent til de har gått hele veien opp. Ellers kan det hende at de ender opp mellom bruden og linsa til fotografen. Da blir det ingen bilder av bruden på veg opp gulvet. 
 • Hold et relativt sakte tempo opp og ned kirkegulvet. Da er det god tid til å ta flotte bilder, og autofokusen i kameraet slipper å jobbe på overtid. Altså blir det flere skarpe og fine bilder. 
 • Når det er tid for ”det første kysset” er det flott om det holdes i 4-5 sekunder, så vi er helt sikker på at vi får gode, skarpe bilder. 
 • Informer gjester som ønsker å ta bilder at de gjerne må gjøre det, men at de i så fall blir sittende på plassene side, slik at de ikke plutselig kommer i veien for fotografen. 
 • På vei ned kirkegulvet kan gjerne paret stoppe opp et øyeblikk og gi hverandre et kyss, strekke armene i været og juble, eller finne på noe annet morsomt for fotografen.

 

Utenfor kirka;

 • Sett opp ei liste med alle forskjellige konstellasjoner av familiemedlemmer, forlovere, blomsterpiker, venner osv som dere ønsker fotografert sammen.
 • Velg ut én person som har ansvar for å rope opp og samle sammen disse personene, og passe på at de er klare for å fotograferes.
 • Send gjerne lista til både fotografen og den som får ansvar for dette, så har vi den tilgjengelig om den skulle glemmes eller mistes.

 

I selskapslokalet;

 • Tenk gjerne over plassering av viktige personer med tanke på vindu, lamper, og lignende. Dersom brudeparet for eksempel sitter foran et vindu, vil motlyset gjøre det mer utfordrende å ta teknisk gode bilder. Derfor anbefaler vi, dersom det lar seg gjøre, at brudeparet sitter med ryggen mot en tom vegg, og med ansiktet vendt mot en god lyskilde. Henger det bilder eller andre ting på veggen bak paret, skaper det fort forstyrrelser og uro i bildene. Spør gjerne de som eier lokalet om det er greit å ta ting ned fra veggen. Hvis paret blir sittende foran et vindu, kan en eventuelt henge opp en diskret gardin framfor vinduet, dersom en ønsker å redusere motlyset. 
 • Det dekoreres ofte med store blomsteroppsatser eller kandelaber på bordet i mellom eller ved siden av paret. Det ser gjerne veldig flott ut, men vær obs på at det kan gjøre det vanskeligere for fotografen å ta gode bilder, da det har en tendens til blokkere eller ta mye av oppmerksomheten vekk fra paret på bildene. 
 • Pass på at det er åpent foran der brudeparet skal sitte, så det er lett å komme til for fotografen. 
 • Be de som ønsker å holde taler om å komme opp til paret når de snakker. Da får fotografen med paret og taler i samme bilde, og fotografen slipper å fotografere to veier samtidig. 
 • Under brudevalsen er det fint om paret stiller seg midt på gulvet før de begynner å danse. Det gir generelt flottere og mer symmetriske bilder. 
 • Sett opp kakebordet slik at brudeparet står med ansiktet vendt mot publikum under kakeskjæringen.

 

 

Huskeliste til den offisielle fotoseansen:

 • Solide, praktiske sko som gir bena en pause, og sikrer at en kan tråkke i ulendt terreng uten problem.
 • Varme klær, spesielt om det er kjølig i lufta.
 • Ta gjerne med rekvisitter som konfetti, ballonger eller andre ting som kan skape spennende, morsomme og varierte bilder.

 

Legg til rette for de gode situasjonene.

De aller fleste ønsker at fotografen skal fange stemninga underveis i bryllupet, så minnene fra dagen blir mest mulig levende. Legg til rette for stemningsfoto ved å skape gode, morsomme situasjoner, som selskapsleker eller andre situasjoner der det oser stemning.

 

Lag moodboard

Lag en Pinterest-tavle med bilder dere liker, som dere sender til fotografen. Da er dere sikre på at alle er på samme bølgelengde i forhold til hvilke bilder dere ønsker. Det kan være bilder som viser en spesiell lokasjon, posering, lyssetting, redigering eller annet. 

 

Sett av ekstra tid.

I de aller fleste bryllup vil det være uforutsette ting som skaper forsinkelser. Siden vielsen og middagen som regel ikke kan utsettes, er eneste sted å hente inn tapt tid under fotograferingen. Sett av ekstra tid til fotografering, og ta høyde for forsinkelser i kjøreplanen. Skulle riktig nok alt gå helt etter skjema betyr det bare flere, bedre, mer kreative bilder. Gode bilder tar tid.